dimarts, 9 de març del 2010


Diumenge, 14 de març, 17,30h: Pre Visions i Per Versions

La construcció d’un poema visual, taller. A càrrec de Roser López


L'escriptura és, en ella mateixa, visual. La poesia per a ser llegida s'ha identificat tradicionalment amb unes formes concretes, determinades per la composició. En la poesia visual, però, hi entra en joc el component “imatge”.

Un text que combini prosa i imatge podríem denominar-lo prosa visual, i serà bàsicament informatiu, d'identificació inequívoca, transparent, denotatiu (com podria ser un plànol d'una xarxa ferroviària, per exemple). Un text considerat poesia visual és, bàsicament, suggeridor, planteja un joc d'ambigüitats, és artístic, absorbent, connotatiu, com afirma Enric Bou a La Crisi de la Paraula. Antologia de la Poesia Visual.

Joan Brossa, Poema visual 1970-78


Les primeres mostres que combinen paraula i imatge amb l'objectiu de generar una composició, les trobem ja a l'Antiguitat; l'obra les Ales d'Eros, de Simmies de Rodes (s. IV aC), n'és un exemple. No obstant això, el precedent més proper a les avantguardes històriques el trobem en el poema de Mallarmé Un coup de dés jamais n'abolira le hasard (1897).

Amb l'experimentalisme, que triomfarà entre les avantguardes (1910-30) i des de diverses posicions estètiques (futurisme, dadaisme, cubisme, surrealisme...), la poesia visual abandonarà el seu caràcter de manifestació esporàdica o marginal, emparada per la revolució de les arts gràfiques. Amb el ressorgiment de la seva pràctica als anys 60, es produirà, segons J. Molas i E. Bou, una lexicalització de les bases creatives avantguardistes, malgrat que diversos autors com Joan Brossa, per exemple, destaquin per la seva recerca i proposta creativa personal .

Pre Visions i Per Versions, la construcció d’un poema visual, és un taller que permetrà al públic assistent conèixer els orígens de la poesia visual; llegir diverses obres i experimentar amb la realització de diversos poemes i la discussió sobre les pròpies creacions


1 comentari:

  1. ...traigo
    sangre
    de
    la
    tarde
    herida
    en
    la
    mano
    y
    una
    vela
    de
    mi
    corazón
    para
    invitarte
    y
    darte
    este
    alma
    que
    viene
    para
    compartir
    contigo
    tu
    bello
    blog
    con
    un
    ramillete
    de
    oro
    y
    claveles
    dentro...


    desde mis
    HORAS ROTAS
    Y AULA DE PAZ


    TE SIGO TU BLOG




    CON saludos de la luna al
    reflejarse en el mar de la
    poesía...


    AFECTUOSAMENTE:
    LABORATORIO CREATIU


    ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE LOVE STORY, CABALLO, LA CONQUISTA DE AMERICA CRISOL.

    José
    ramón...

    ResponElimina